Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Όποτε έγραψα εναντίον των εργολαβιών που δίνονται σε ιδιώτες από το Δημόσιο έπεφταν βροχή τα μηνύματα που με κατηγορούσαν ότι ήμουν εναντίον της επιχειρηματικότητας, εναντίον της ανάπτυξης και παθιασμένος κρατικιστής. Αυτό που περιέγραφα, όμως, όποτε κατηγορούσα τη βιομηχανία των εργολαβιών, ήταν αυτό:
«Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών μπαίνει και η σύμβαση που υπέγραψε ο Χάρης Τομπούλογλου για την καθαριότητα του νοσοκομείου.
Επτά άτομα που εργάζονται στην εταιρεία προέρχονται από την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας όπου ο ίδιος ήταν κομματικός παράγοντας και υποψήφιος δήμαρχος με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι φαίνονται να αμείβονται από την εταιρεία καθαρισμού, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται ως διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ μία από τους 7 εργαζόμενους είναι κόρη της υπεύθυνης στην υπηρεσία του νοσοκομείου που ελέγχει τον τομέα της καθαριότητας και της οποίας η απομάκρυνση από τη θέση ευθύνης είναι θέμα χρόνου.
Οι ελεγκτές θα κάνουν «φύλλο και φτερό» και τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Χάρης Τομπούλογλου και για τη φύλαξη του νοσοκομείου η οποία όπως αποκαλύπτεται είναι θυγατρική της εταιρείας καθαρισμού. Η δουλειά δόθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία με διαγωνισμό εξπρές που κράτησε μόλις δυο 24ωρα ενώ συνήθως τέτοιοι διαγωνισμοί διαρκούν περίπου 15 ημέρες».
Συγγνώμη που αυτό δεν το αντιλαμβάνομαι ως επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη. Συγγνώμη που δεν πιστεύω ότι ο Τομπούλογλου είναι μόνο ένας. Συγγνώμη που δεν πιστεύω ότι Τομπούλογλου υπάρχουν μόνο σε νοσοκομεία. Αυτή η ιστορία των εργολαβιών δεν κάνει τίποτε άλλο εκτός από αναδιανομή πλούτου, φτωχοποιώντας εργαζόμενους και πλουτίζοντας «φίλους» και «συγγενείς» κομματικών στελεχών.
Πατώντας πάνω στην εξαθλίωση των ανέργων, οι εργολαβίες αμείβουν με 300άρια και 400άρια εργαζόμενους κρατώντας το υπόλοιπο ποσό για την επιχείρηση. Για τον έναν. Πόσο πιο φτηνά βγαίνουν για το Δημόσιο οι εργολαβίες; Πόσο, όταν η επιχείρηση που θα επιλεγεί έχει προσθέσει στην προσφορά της και τη μίζα που θα δώσει στον εκάστοτε Τομπούλογλου; Όχι, δεν πιστεύω ότι όλες οι εργολαβίες είναι έτσι, αλλά εσείς πιστεύετε ότι ο Τομπούλογλου ήταν μόνο ένας;
Αυτές είναι οι σπουδαίες μεταρρυθμίσεις του Κούλη του Μητσοτάκη; Αυτό εννοεί «φρεσκάρισμα του προσωπικού στο Δημόσιο»; Αυτό εννοεί «εκσυγχρονισμό του Δημοσίου»; Αυτό εννοεί «υψηλότερη ποιότητα των υπαλλήλων στο Δημόσιο»; Ας το εξετάσουμε. «Επτά άτομα από το συνεργείο καθαριότητας απασχολούνταν ως διοικητικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου». Μόνο που για να προσληφθείς σε συνεργείο καθαριότητας αρκεί το απολυτήριο Δημοτικού, ενώ για να προσληφθείς διοικητικός σε νοσοκομείο ένα πτυχίο ΤΕΙ στο ζητάει για πλάκα το ΑΣΕΠ. Πως γίνεται, λοιπόν, να μειώνονται τα προσόντα και να αυξάνεται η ποιότητα κύριε Κούλη του Μητσοτάκη;
Κι από πότε άνθρωποι που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις ενός νοσοκομείου, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Προμηθειών, είναι υπάλληλοι του συνεργείου που έχει αναλάβει την καθαριότητα ή ίσως και την προμήθεια των αναλώσιμων για την καθαριότητα του νοσοκομείου; Εδώ δε μιλάμε απλά για το «ασυμβίβαστο», αλλά για το εντελώς παράλογο. Μιλάμε για το ότι έχουν παραδοθεί δημόσιες υπηρεσίες σε εργολάβους δίχως κανένα έλεγχο. Και δεν ασχολούμαι με το γεγονός ότι για να εργάζονται επτά άτομα του συνεργείου καθαριότητας στις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου σημαίνει ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις σε αυτές τις θέσεις. Κι ας χτυπιέται ο Κούλης του Μητσοτάκη ότι όπου υπάρχουν ανάγκες, καλύπτονται. Παπάρια καλύπτονται.
Αν όμως ένας παρηκμασμένος τριτοκλασάτος πολιτευτής μπορούσε να διορίζει ψηφοφόρους του και να επιλέγει με αυτόν τον τρόπο συνεργεία για το Δημόσιο,  μπορώ να φανταστώ πόση μεγαλύτερη δύναμη έχουν οι βουλευτές σε τέτοιου είδους διορισμούς.  Θυσιαστήκαμε άνευ λόγου. Θυσιαστήκαμε δήθεν και τάχα μου για να εξυγιανθεί η Οικονομία και το Δημόσιο και να τελειώσει το πελατειακό κράτος. Η αλήθεια είναι ότι θυσιαστήκαμε για να παρέχουμε μεγαλύτερη δύναμη σε επιχειρηματίες και διαπλεκόμενους πολιτικούς.
Όσο φτωχότεροι γινόμαστε, όσο πιο απεγνωσμένους μας κάνουν τόσο πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι είμαστε. Τόσο πιο εύκολα ελέγξιμοι. Για ένα τρακοσάρι ευρώ κι ένα ένσημο λειψό. Το 2014 ετοιμάζονται να μας εξαϋλώσουν. Οι μεταρρυθμίσεις τους είναι ομαδικές εκτελέσεις μας. Η μόνη μεταρρύθμιση που θα μας σώσει είναι αυτή που μπορούμε να κάνουμε εμείς. Να τους εξαφανίσουμε από την πολιτική ζωή του τόπου για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Οι άνθρωποι αυτοί μας μολύνουν. Είναι ένας ιός που κατασπαράζει την αξιοπρέπειά μας. Τα μόνα τζάκια που πρέπει να σβήσουν είναι τα πολιτικά, με τα μαλακά χεράκια που μας προσφέρουν το ψίχουλο έναντι της σιωπής μας. Ας τους μεταρρυθμίσουμε τώρα. Με μια κλωτσιά στα τροφαντά κωλομέρια τους.

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

 Η Ελλάδα των Μνημονίων, η Ελλάδα των Δανειακών Συμβάσεων, η Ελλάδα της φτώχειας, της παράκρουσης, των αυτοκτονιών, της ανεργίας, της ανέχειας, της δυστυχίας. Η Ελλάδα των δοσίλογων πολιτικών, των προδοτών πολιτικών που υπέγραψαν την εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την εξαθλίωση του λαού μας, από 1ης Ιανουαρίου 2014, ανέλαβε την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.  Έτσι, σε μια φιέστα, τύπου Λατινοαμερικανικών χωρών, στο Ζάππειο Μέγαρο, έγινε η παράδοση της Προεδρίας. Σε αυτήν την παράδοση της Προεδρίας από την ΕΕ στην Ελλάδα, ξεχώρισε η ομιλία ραγιαδισμού του υποτακτικού των διεθνών τοκογλύφων Πρωθυπουργού της πατρίδας μας, Αντώνη Σαμαρά που για άλλη μια φορά απέδειξε την απόλυτη περιφρόνησή του προς τον Ελληνικό Λαό, ο οποίος συστηματικά και με σχέδιο εξαθλιώνεται από την Χούντα των Μνημονίων. Η πολιτική μαριονέτα των ξένων κέντρων εξουσίας είχε το θράσος να κάνει λόγο για ανάκαμψη μετά από 6 χρόνια ύφεσης, την ώρα που χιλιάδες Έλληνες αυτοκτονούν και εξοντώνονται από ένα στυγνό και κοινωνικά ανάλγητο, αντεθνικό Καθεστώς. Είχε το θράσος να παραδεχτεί απόλυτα ξεδιάντροπα: «…Η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες. Η Ελλάδα έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα. Και το έκανε συντονισμένα με τη βοήθεια της Ευρώπης…».
Μετά λοιπόν, την εντός έδρας φιέστα παραλαβής της Προεδρίας, η φιέστα συνεχίστηκε και εκτός έδρας. Στο άντρο της ακολασίας και της διαφθοράς των πολιτικών ταγών της Ευρώπης που επιβουλεύονται την εξαφάνιση των Εθνών κρατών για χάρη της Νέας Τάξεως Πραγμάτων και της Παγκοσμιοποιήσεως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί, ένας φιλέλληνας Βρετανός Ευρωβουλευτής, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ως άλλος Λόρδος Μπάιρον, υπερασπίστηκε την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό για άλλη μια φορά. Είναι κατά καιρούς μνημειώδεις οι λόγοι του υπέρ της πατρίδος μας. Έτσι, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, είπε όσα θα έπρεπε να έχουν πει όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές τόσα χρόνια: «Συγχαρητήρια κ. Σαμαρά για την ανάληψη από την Ελλάδα της Προεδρίας της ΕΕ….όμως, δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα, αλλά η Τρόικα. Το κόμμα σας ονομάζεται “Νέα Δημοκρατία”, αλλά μάλλον θα έπρεπε να το ονομάσετε “No Democracy”(Μη Δημοκρατία). Γιατί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι υπό ξένη κατοχή. Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόφαση, έχετε παραδώσει τη Δημοκρατία, αυτό που η χώρα σας εφηύρε!».
Η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, όπως πάντα καταγέλαστη, ειρωνική, μάγκικη! Μούγκα όμως, για όσα λίγες ώρες πριν είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, τοποθετούμενος σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Ο Όλι Ρεν με περίσσια θρασύτητα αποκάλυψε την αλήθεια των δολοφονικών σχεδίων της εγκληματικής οργάνωσης των τροικανών (ΔNT, EKT, EE) σε βάρος της Ελλάδος: «Το 2010 δεν έγινε αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους, για να μη μεταδοθεί η οικονομική κρίση στα άλλα κράτη μέλη και στις ευρωπαϊκές τράπεζες». Καταλάβατε λοιπόν, το παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες της χώρας μας από τους μαφιόζους των χρηματαγορών και τους οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και να σωθούν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες; Καταλάβατε ότι εις γνώσιν τους οι Ευρωπαίοι, με την συμμετοχή των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, θυσίασαν την Ελλάδα ως άλλη Ιφιγένεια, στο βωμό της διάσωσης της Ευρώπης; Και ο κ. Σαμαράς αντί να υπερασπιστεί την πατρίδα μας και το λαό μας, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά τους επιβήτορές μας. «Η ενωμένη Ευρώπη δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάστηκε η συνοχή της, δοκιμάστηκε η αντοχή της, δοκιμάστηκε ένα ολόκληρο οικοδόμημα, αυτό του ευρώ και φάνηκαν σημαντικά κατασκευαστικά ελλείμματα. Όμως, η κρίση αρχίζει και ξεπερνιέται επειδή η Ευρώπη άρχισε να ξεπερνά τις αδυναμίες της, είδε τα σφάλματα της και άρχισε να τα διορθώνει».
            Ωστόσο, ο έχων την τιμή να υπογράφει το παρόν άρθρο, προέβλεπε από το 2011 τα όσα βιώνουμε σήμερα και προσπαθούσε να αφυπνίσει τους κυβερνώντες, γράφοντας τις απόψεις του σε διάφορα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά και στην καθημερινή εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα»:
-          13 Ιουλίου 2011 (πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου) με τίτλο: «Η χαμένη ευκαιρία της Κυβέρνησης» μεταξύ των άλλων ανέφερα τα παρακάτω: «Αυτή τη χρονική περίοδο, λοιπόν, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε τη μεγάλη ευκαιρία να διορθώσει το λάθος της άρον-άρον ψήφισης του μνημονίου άνευ ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, εκβιάζοντας τους τροικανούς για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, επενδύοντας στο φόβο των Ευρωπαίων για την  επικείμενη διάλυση της Ευρωζώνης. Πριν λίγες μέρες, ανησυχούσαν όλοι και ήταν κοινή η διαπίστωση (ΗΠΑ και ΕΕ), πως ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδος θα σήμαινε την απομάκρυνσή της από το ευρώ και ταυτόχρονα θα λειτουργούσε ως μεταδοτική ασθένεια για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και πιθανώς την Ιταλία και την Γαλλία) με κοινή κατάληξη την διάλυση της ζώνης του ευρώ. Δεν επένδυσε λοιπόν η Ελληνική Κυβέρνηση στο φόβο της ΕΕ, πως πιθανή πτώχευση της Ελλάδος οδηγεί σε πτώχευση της Ευρώπης, παρότι ήταν βέβαιο, πως η πέμπτη δόση του δανείου ήταν εξασφαλισμένη και ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση, άσχετα, εάν ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο. Με αυτό τον τρόπο, δυστυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση απεμπόλησε για άλλη μια φορά το δικαίωμα του ισότιμου εταίρου την ΕΕ και αποδέχθηκε να θεωρείται από τους Ευρωπαίους ως ένας κοινός δανειολήπτης. Αυτή, ήταν η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας». http://www.apostoloupanos.gr/index.php/articles/101-teleftaia-efkairia-
-          19 Ιουλίου 2011 (πριν από την σύνοδο κορυφής) σε άρθρο μου με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους, εμείς;» τονίζονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Σήμερα, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την κυβέρνηση, η αναστάτωση στην Ευρώπη για την πιθανή πτώχευση της Ελλάδος που θα επιφέρει την διάλυση της ευρωζώνης είναι συνεχώς αυξανόμενη. Ιδιαίτερα, μετά και τις κερδοσκοπικές πιέσεις από τους οίκους αξιολόγησης προς την Ιταλία, αλλά και τις ΗΠΑ, που έχουν επιφέρει κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα της Ευρώπης. Κύριοι της κυβέρνησης, επιτέλους σοβαρευτείτε και εν όψει της εκτάκτου συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα  συζητηθεί η αντιμετώπιση της κρίσεως χρέους στην Ευρωζώνη, πρέπει να αναλογιστείτε τούτη την ύστατη ώρα για την Ελλάδα, πως χρειάζεται από μέρους σας αταλάντευτη και σκληρή διαπραγμάτευση με τους διεθνείς τοκογλύφους-κερδοσκόπους, δηλαδή τους τραπεζίτες της Ευρώπης υπέρ των Εθνικών μας συμφερόντων. Όμως, Εθνικό μας συμφέρον είναι να γίνει βιώσιμο το Ελληνικό χρέος και απαιτείται εκτός της επαναγοράς των ομολόγων μας, να διεκδικηθεί η δραστική περικοπή του χρέους, κάτι που τελευταία συζητούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε.
Επίσης, θα πρέπει η όποια δανειοδότηση να γίνεται με συμβολικό επιτόκιο της τάξεως του 1%, γιατί η Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει το βάρος επιτοκίων της τάξεως 5%-8%. Τέλος, θα μπορούσε να διεκδικηθεί τριετής έως πενταετής χάρη αποπληρωμής των χρεών μας, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης της χώρας. Τα παραπάνω αποτρέπουν από την χρεοκοπία όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη!
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν καταλάβει, αλλά προσπαθούν να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Η Ελληνική κυβέρνηση το έχει καταλάβει;»
.http://www.apostoloupanos.gr/index.php/articles/102-europaioi-pouloun-akriva-to-tomari-tous-emeis
Συνεπώς, κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ πως η πολιτική επιστήμη είναι πρωτίστως η πρόβλεψη των γεγονότων και η σωστή ανάγνωσή τους όταν αυτά συμβούν, από όλους τους πολιτικούς προς όφελος βεβαίως του συμφέροντος της πατρίδος και του λαού της και όχι της εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και όποιων εφήμερων απολαβών. Η Πατρίδα μας δεν ανακάμπτει με ευχολόγια, ούτε με επικοινωνιακές αλχημείες. Προπαντός όμως, δεν δύναται να ανακάμψει όταν εκείνοι που κυβερνούν δεν εκπροσωπούν τον Λαό αλλά μια ανήθικη συμμορία τοκογλύφων.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ω ΡΕ ΕΝΑΣ ΠΑΝΙΚΟΣ!

 Author:  

Να πω τη μαύρη αλήθεια, καμία όρεξη δεν είχα να ασχοληθώ με τον Παντελή Καψή. Όποιος μπλέκεται γενικώς με τους Καψήδες τον τρώει η ανοησία και παπαρολογισμός. Όμως ο Παντελής Καψής έτυχε να έχει γράψει έναάρθρο  το οποίο υπογράφει  ως «υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης». Είναι μία πρώτη ομολογία του ότι η ΔΤ δε διαθέτει έστω και την ελάχιστη δύναμη στο ραδιοτηλεοπτικό κοινό, οπότε καταφεύγει σε ιστοσελίδες για να προπαγανδίσει τις κυβερνητικές θέσεις. Έχει τη σημασία της αυτή η ομολογία όταν γίνεται από τον ίδιο τον υφυπουργό Προπαγάνδας.
Η δεύτερη ομολογία του έχει σχέση με την εικόνα της κυβέρνησης. Από το περιεχόμενο του άρθρου γίνεται εμφανής η κατάσταση πανικού στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, μπροστά στην προοπτική να απωλέσει την εξουσία και μάλιστα διά της «νομίμου» και «ευλογημένης» οδού των εκλογών. Διότι αν στο άρθρο περιγραφόταν το μέλλον της χώρας στην περίπτωση που το σημερινό καθεστώς έπεφτε από πραξικόπημα θα υπήρχε μια κάποια βάση. Όμως αν ο «κυρίαρχος λαός» επιλέξει να δώσει την εντολή κυβέρνησης σε ένα άλλο κόμμα, τότε πού βρίσκεται ο σεβασμός στην «επιλογή του κυρίαρχου λαού»;
Προειδοποιεί, που λέτε, ο υφυπουργός Προπαγάνδας ότι στην περίπτωση που στις επόμενες εκλογές σχηματιστεί κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Γη θα καταστραφεί, αράχνες θα βγαίνουν από τα στόματά μας και ακρίδες θα τρώνε τις σάρκες μας. Διαβάζοντας το άρθρο του, αντιλήφθηκα ότι τουλάχιστον ο Νοστράδαμος είχε ένα κάποιο τακτ στις καταστροφολογικές προβλέψεις του. Όμως ο Παντελής Καψής δεν έχει ανάγκη από διακριτικότητες. Είναι ο Στήβεν Κινγκ της πολιτικής. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία καλή απόδειξη της ποιότητας των μισθοφόρων της Ενημέρωσης στην Ελλάδα, καθότι ακόμη και σήμερα ο άνθρωπος αυτός δηλώνει δημοσιογράφος.
Αφήνω στην άκρη την αυτοαναίρεσή του, καθώς από τη μία γράφει ότι «όποιος πιστεύει ότι μπορεί να προβλέψει το αύριο προκαλεί την τύχη του, ιδίως στην πολιτική» κι από την άλλη ολόκληρο το κείμενό του είναι… μία πολιτική πρόβλεψη! Μακάρι όμως να ήταν αυτό  το μόνο σημείο που φανερώνει τη σύγχυση του Παντελή Καψή. Δυστυχώς, αυτή αποκαλύπτεται σε κάθε του πρόταση.
Αφήνω στην άκρη το ότι περιγράφοντας κάποιο από τα ερεβώδη σενάριά του δε ντράπηκε να γράψει ότι ο κ. Τσίπρας «Σε αντάλλαγμα θα διεκδικούσε μια κάπως καλύτερη συμφωνία με την τρόικα. Το τελευταίο βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό. Θα σήμαινε ότι η κα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να δώσει περισσότερα στον ΣΥΡΙΖΑ για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ από ό,τι στον κ. Σαμαρά για να πετύχει το ίδιο βοηθώντας τον να παραμείνει στην εξουσία» ξεφτιλίζοντας τον ίδιο τον πολιτικό του προϊστάμενο μέσα από την ομολογία ότι ο κ. Σαμαράς δε μπορεί να σταθεί μόνος του αν δεν τον στηρίζει η κα Μέρκελ. Είναι κι αυτή μια ενδιαφέρουσα άποψη περί Δημοκρατίας, εθνικής κυριαρχίας, σεβασμού της «βούλησης του λαού».
Αφήνω στην άκρη το επιπέδου X-Files επιχείρημά του ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της ακροδεξιάς». Δεν ξέρω πως το είδε αυτό το όραμα, όμως σε κάθε περίπτωση αυτό θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων και, κυρίως, στελεχών της ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή. Τέτοια παραδοχή ιδεολογικής συγγένειας μεταξύ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, ειλικρινά δεν την περίμενα. Θέλει πολύ θάρρος ή μεγάλη βλακεία για να παραδεχτεί μέλος της κυβέρνησης αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει ως εικόνα.
Αφήνω στην άκρη τη σοφία του Υπεύθυνου Προπαγανδιστή η οποία χώρεσε στην εξής φράση «Η Ιστορία δεν γράφεται με προθέσεις». Μα ο ίδιος ο Παντελής Καψής ως πρώτο βιολί στον ΔΟΛ, μονίμως δικαιολογούσε τις καταστροφικές αποτυχίες όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας το άλλοθι των καλών προθέσεων. Ο ίδιος ο Παντελής Καψής είναι μέλος μιας κυβέρνησης της οποίας ο αρχηγός εκλέχθηκε λόγω των καλών προθέσεων που υποσχόταν, με θέμα τη σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, η οποία ποτέ δεν έγινε. Ως εκ τούτου κι επειδή πράγματι η Ιστορία γράφεται από τα γεγονότα, θα έπρεπε να είναι ο τελευταίος που θα στρεφόταν εναντίον των καλών προθέσεων. Εξ αιτίας τους σήμερα είναι και ο ίδιος υφυπουργός.
Αυτό, όμως, που με τίποτα δε μπορώ να αφήσω στην άκρη είναι ότι ένας υφυπουργός διαβεβαιώνει πως όσο βρίσκεται στα πράγματα η δική του κυβέρνηση, δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανένα λαμόγιο με υψηλό αξίωμα, δεν πρόκειται να διερευνηθεί καμία ουσιαστική υπόθεση πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου, δεν πρόκειται να μαθευτεί το μέγεθος της διαφθοράς και οι πρωταγωνιστές της.
Θαυμάστε τον υφυπουργό: «(…)ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιμένει παθητικά να καταρρεύσει. Θα επιχειρήσει ηρωική αντεπίθεση μέσω της πολιτικής οξύτητας και της αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων. Αυτή τη φορά όμως όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Ιδίως αν στηρίζεται και στους ΑΝΕΛ. Εξεταστικές επιτροπές για τους “υπεύθυνους” της καταστροφής και πιθανώς δίκες για τους “συνεργάτες” τους.»
Έχουμε τρελαθεί εντελώς σε αυτή τη γαμημένη χώρα; Από πότε θεωρείται αρνητικό για μία κυβέρνηση να δημιουργεί εξεταστικές επιτροπές για σκάνδαλα και να στέλνει σε δίκες υπεύθυνους καταστροφής; Είμαστε εντελώς μαλάκες πια; Ο υφυπουργός Προπαγάνδας που εκφράζει την επίσημη προπαγανδιστική γραμμή της κυβέρνησης, δηλώνει ευθαρσώς ότι η δική του κυβέρνηση προσφέρει ασυλία σε «υπεύθυνους καταστροφής και τους συνεργάτες τους» και προειδοποιεί ότι αν έρθει άλλη κυβέρνηση στα πράγματα, αυτή η ασυλία θα σταματήσει. Το λέει ξεκάθαρα κι εμείς καθόμαστε άπραγοι. Κι αυτός κάθεται ακόμη στη θέση του. Εντάξει, τι άλλο να μας κάνουν πλέον; Είμαστε λοβοτομημένοι. Επίσημα.

Η Αριστερά και η πρόοδος. Το ζήτημα της σχέσης μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής.


Του Γιώργου Κοντογιώργη
Η σχέση μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής αντιμετωπίσθηκε και εξακολουθεί να προσεγγίζεται στην εποχή μας υπό το πρίσμα της αυστηρής διχοτομίας ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα που το ενσαρκώνει ταυτολογικά το κράτος και στην κοινωνία που καλείται να αρκεσθεί σε μια θέση ιδιώτη. Η συνάντηση επομένως της κοινωνίας των πολιτών με την πολιτική...
εγκαθίσταται σε ένα εξωθεσμικό περιβάλλον, η δε σχέση τους διαμεσολαβείται οριακά από τις ομάδες συμφερόντων και τις πολιτικές δυνάμεις. Κατά τούτο, οι πολιτικές του κράτους/συστήματος απόκεινται εξ ολοκλήρου στους συσχετισμούς δύναμης που αναδεικνύει το εσωτερικό και το διακρατικό κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι.

Στο πλαίσιο αυτό, σταθερά του νεοελληνικού κράτους από τη δεκαετία του 1830 υπήρξε η χαοτική απόσταση που διαστέλλει τη βούληση της κοινωνίας από τις πολιτικές του και το συμφέρον της κοινωνικής συλλογικότητας. Στον ευρωπαϊκό ορίζοντα η σχέση αυτή γνώρισε πολλές διακυμάνσεις. Από τη δεκαετία του 1980 η απόκλιση του πολιτικού από το κοινωνικό αρχίζει και εκεί να αποκτά μια ισχυρή θέση. Όμως για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Στην άλλη Δύση, η διάσταση της πολιτικής από την κοινωνική συλλογικότητα οφείλεται στη διάρρηξη της σχετικής ισορροπίας που είχε αποκατασταθεί επί μακρόν μεταξύ κοινωνίας, κράτους και αγοράς. Στην Ελλάδα θεμέλια βάση της διάστασης αυτής αποτέλεσε η μονοσήμαντη ηγεμονία της πολιτικής τάξης, που επήλθε λόγω της κατάργησης της θεσμημένης κοινωνικής συλλογικότητας και της συστηματικής απαγόρευσης εισόδου στο νεοελληνικό κράτος της ελληνικής οικουμενικής αστικής τάξης.

Πιο συγκεκριμένα, η βαυαροκρατία κατάργησε την θεσμημένη εντός της πολιτείας συλλογικότητα του Έλληνα ως ασύμβατη με την ευρωπαϊκή αντίληψη της προόδου που εξέφραζε η απολυταρχία. Κατ' αυτήν, η κοινωνία δεν είχε θέση στην πολιτεία, όφειλε να κινείται στο εξωθεσμικό πεδίο ως αγέλη και υπό την καθοδήγηση των ηγητόρων της. Οι συνελεύσεις του λαού, θα υποστηρίξει ο Κάρολος φον Άβελ,"αγγίζουν το επίπεδο των ταπεινών συναισθημάτων και της ιδιοτέλειας, και οι αποφάσεις που προκύπτουν από τις εκεί συζητήσεις είναι πολύ αδύναμες για να προωθήσουν το δημόσιο συμφέρον, επειδή οι συμμετέχοντες δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την αναγκαία, ακριβή και εκ βάθρων γνώση για τα ζητήματα της πολιτικής που συζητούνται…".

Το γεγονός ότι αυτή ήταν εγκατεστημένη στο πεδίο των κοινών -της θεμέλιας κοινωνίας των Ελλήνων που διακίνησε την κοσμοσυστημική τους ιστορία πριν από το κράτος έθνος- έχει ελάχιστη σημασία. Αντί η θέσμιση της κοινωνικής συλλογικότητας εντός της πολιτείας του κοινού -της ομόλογης προς την κοινωνία του κράτους έθνους- να μεταστεγασθεί σ'αυτό, καταργήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν ακαριαίο: Η δημοκρατικού τύπου πολιτική ανάπτυξη του Έλληνα που ξέμεινε ως νοοτροπία/συμπεριφορά, οδηγήθηκε σε διαπραγμάτευση κατ'άτομον με τον πολιτικό που ενσάρκωσε στο πρόσωπό του την έννοια του δήμου. Η πελατειακή θέσμιση του κράτους/πολιτείας εδράζεται ακριβώς στην κοσμοϊστορική αυτή μεταβολή.  

Εφεξής, η πολιτική τάξη, που ανδρώθηκε με τις προδιαγραφές της εξάρτησης στο κλίμα του κράτους/προτεκτοράτου, εκαλείτο να αναλάβει την δεύτερη αποστολή. Να αποδομήσει τον μείζονα ελληνισμό, με προέχουσα την οικουμενική αστική τάξη. Αυτό έγινε στο όνομα της εθνικής ολοκλήρωσης, της ακατάσχετης δηλαδή ρητορικής για τη Μεγάλη Ιδέα, η οποία ουδέποτε εντούτοις τον 19ο αιώνα αποτέλεσε πραγματικό εθνικό στόχο. Επιπλέον, το νεοελληνικό κράτος απαγόρευσε ρητώς στην ελληνική αστική τάξη να εγκατασταθεί και να ευδοκιμήσει στο εσωτερικό του. Εκτός από τα στοιχεία εκείνα που ήσαν προδιατεθειμένα να παίξουν έναν συμπληρωματικό, παρασιτικό ρόλο στη νομή του.

Ώστε, το απολυταρχικό και στη συνέχεια πολιτικά κυρίαρχο έναντι της ιδιωτικής πια κοινωνίας κράτος είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για την πελατειακή του ανασυγκρότηση και τον προσανατολισμό των πολιτικών του από τον κοινωνικό/εθνικό σκοπό, στο αποκλειστικό συμφέρον της πολιτικής τάξης και των συγκατανευσιφάγων που το χρησιμοποιούσαν ως πρυτανείο σίτισης. Το κράτος αυτό, όντας δομικά αναστίστοιχο προς την κοινωνική συλλογικότητα, οδήγησε στην αποδόμηση του μείζονα ελληνισμού, στην εγκατάσταση ενός σταθερού καθεστώτος εξάρτησης από τον ξένο παράγοντα και σε πολιτικές αποδόμησης του δημοσίου συμφέροντος με πρόσημο την ιδιοποίηση και τη νομή του.  Η κρατική διανόηση απέμενε να τεκμηριώσει επιστημονικά την επιλογή αυτή, χρεώνοντας στην κοινωνία και στις κληρονομιές της τα αρνητικά πεπραγμένα του κράτους.

Πηγή:  contogeorgis

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ