Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Αυτοκτονική ηλιθιότητα Christos Yiannaras | 31 Oct 2022

 

Με ποιες βιολογικές αναγκαιότητες, με ποιες χημικές διεργασίες, μπορεί να συνδεθεί η πείνα και η δίψα του ανθρώπου για δικαιοσύνη; Προκύπτει άραγε και αυτή από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, την κτηνώδη ορμή κυριαρχίας που συγκροτεί και τον αδυσώπητο νόμο της «φυσικής επιλογής»; Αλλά σε τι διαφορετικό εδράζεται και η θρασύτητα της αδικίας, σε τι άλλο από τον πρωτογονισμό της αξίωσης για αυτοσυντήρηση και ισχύ; Συναντώνται λοιπόν στις ίδιες ορμέμφυτες αιτίες η βαναυσότητα της αδικίας και η δίψα για δικαιοσύνη;

Πάντως η απαίτηση είναι πανανθρώπινη και διαχρονική: οι οιμωγές των θυμάτων να γίνουν κόλαση για τους βασανιστές. Να γίνει πνιγμός ασφυξίας η πίκρα των αδικημένων για όσους παγερά και εσκεμμένα αδικούν. Κάπου, κάποτε, να πληρώσουν με ανυπόφορη οδύνη όσοι ασέλγησαν στην ανημπόρια, στην αθωότητα, στην άγνοια, στην ευπιστία. Όχι μόνο ο δολοφόνος, ο βιαστής, ο παιδεραστής, όποιος βασάνισε σωματικά συνάνθρωπο. Αλλά και ο συκοφάντης, ο διαβολέας, ο ψεύτης, ο συναισθηματικά νεκρωμένος εγωιστής, ο αδιάφορος και ανάλγητος.

Σέρνει τα αποκαμωμένα του βήματα ο χιλιοταπεινωμένος υπερήλικας από γραφείο σε γραφείο, από όροφο σε όροφο στο ΙΚΑ ή ΕΤΕΑΜ ή όπως αλλιώς συνεχώς μετονομάζει τα «προνοιακά» του χαζοκαμώματα το κάθε κομματικό κράτος. Συντρίβεται η ζωή του Έλληνα πολίτη και το κουράγιο του πάνω στην ιταμή θρασύτητα του κάθε σαδιστή ή αδιάφορου υπαλληλίσκου, γιατί; Μια ζωή πλήρωνε από το μεροκάματο της πείνας την ασφάλιση των γηρατειών του. Και αυτό το χρήμα – αίμα του το άρπαξε από το Ταμείο του κάποια διεφθαρμένη κυβέρνηση, να το κάνει φιέστες προεκλογικές, κρετινική κομματική προπαγάνδα, να στήσει με την αποταμίευση του φτωχού σπάταλο κομματικό κράτος.

Στο βλέμμα του αδικημένου ανθρώπου, που του κλέψανε τη ζωή, δεν υπάρχει μένος εκδίκησης, υπάρχει μόνο πόνος λαχτάρας για δικαιοσύνη: Κάπου κάποτε να λειτουργήσει νέμεση για τους αδίστακτα ψευδόμενους, τους καπήλους των κοινωνικών οραμάτων, τους αρρωστημένους μανιακούς της εξουσίας και της χλιδής.

Αυτή είναι η δίψα των ανθρώπων που βλέπουν τη μία και μοναδική ζωή τους να έχει δαπανηθεί μέσα στην πίκρα και στην απογοήτευση, τη βλέπουν τη ζωή να τελειώνει μέσα σε ταπεινώσεις, στερήσεις, εξευτελισμούς. Όμως, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι αν δίκαζαν καθένα συνάνθρωπό τους χωριστά, δύσκολα θα απέδιδαν τη δικαιοσύνη που τώρα απαιτούν. Προτού καταδικάσει, θα έψαχνε τα ελαφρυντικά: πώς και γιατί φτιάχτηκε έτσι ανάλγητος ο κρατικός υπάλληλος που τον τυραννάει, γιατί έγινε ασυνείδητος ο γιατρός, γιατί φυγόπονος ο νοσηλευτής, γιατί κλέφτης ο εργολάβος, γιατί ανήθικος ο πολιτικός. Τι είδους μάνα είχε ο καθένας, τι λογής πατέρα, πώς έζησε τα παιδικά του χρόνια, ποια τραύματα ψυχικά κουβαλάει, πόση στέρηση στοργής και τρυφερότητας, ποιο σαράκι κρυφής μειονεξίας, πόση ανασφάλεια πλάθει τελικά τους βασανιστές της ζωής μας.

Όσο πιο σμιλεμένος από τη θλίψη ο άνθρωπος τόσο πιο εύκολα λυπάται, δύσκολα δικάζει, γρήγορα συγχωρεί. Η απαίτησή του για δικαιοσύνη είναι περισσότερο όραμα ή μέτρο ζωής και λιγότερο ή καθόλου επιθυμία εκδίκησης.

Ερείσματα η μεταφυσική του δεν βρίσκει στην ανάγκη για υπερβατικά δικαστήρια και αιώνιες κολάσεις. Το πιο πραγματικό έρεισμα της μεταφυσικής το διαβλέπει στο κάλλος του κόσμου, όταν το κάλλος συλλαβίζεται ως δώρημα αγάπης και η αγάπη αποκρυπτογραφείται όχι ως «συναίσθημα», αλλά ως εμπειρία ελευθερίας, δηλαδή αυτοπροσφοράς.

Ο Αριστοτέλης συνοψίζει τον ορισμό και προορισμό των Ελλήνων στον καίριο αφορισμό του: «Το ζητείν πανταχού το χρήσιμον ήκιστα αρμόττει τοις μεγαλοψύχοις και ελευθερίοις» (Πολιτικά Θ3, 1338α 30-32). «Το να αναζητάς παντού το χρήσιμο, καθόλου δεν ταιριάζει στους μεγαλόψυχους και ελεύθερους ανθρώπους». Το κυνήγι της χρησιμότητας είναι πάντα εγκλωβισμός στον πρωτογονισμό της εγωτικής εξασφάλισης, της θωράκισης του ατομικού συμφέροντος.

Αν ο αναγνώστης μελετήσει απροκατάληπτα κάθε περίπτωση όπου η νεώτερη κρατική Ελλάδα γνώρισε μια καταστροφική αποτυχία (με συνέπειες ανήκεστες για το μέλλον του Ελληνισμού) θα πιστοποιήσει, νομίζω, πίσω από τα γεγονότα μια πελώρια πάντοτε, τυπικά ιθαγενή ηλιθιότητα. Ηλίθια ευπιστία, ηλίθια φοβία, ηλίθια κρίση και επιλογή, ηλίθιο σχεδιασμό. Δεν έχει σημασία το πώς εκφράστηκε η ηλιθιότητα, καθόριζε όμως κάθε περίπτωση.

Υπήρχε πίσω από τον πόλεμο του 1897. Πίσω από την αποπομπή του Βενιζέλου, το 1915, από την πρωθυπουργία. Πίσω από τις «πρωτοβουλίες» που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή. Πίσω από τα καίρια εναύσματα τής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Ζαχαριαδικής παράνοιας. Πίσω από τον επιπόλαιο εκπατρισμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης – Ίμβρου – Τενέδου. Πίσω από τα «Ιουλιανά» του ’65. Πίσω από τα προσχήματα της δικτατορίας του ’67-’74. Πίσω από την απώλεια της μισής Κύπρου. Πίσω από την επίσημη αυτοχειρία του Ελληνισμού με την επιβολή της μονοτονικής γραφής. Πίσω από τον απροσχημάτιστο αφελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου. Πίσω από τη νύχτα στα Ύμια.

Μήπως είναι απλώς αποτέλεσμα συγκυριών, προϊόν τυχαιότητας η αλυσιδωτή διαδοχή ηλίθιων λαθών;

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Γιώργος Θυφρονίτης: Συνθηματολογία κόντρα στις μεταρρυθμίσεις

 

 


Συχνά στη χώρα μας, η αντιπαράθεση εκπίπτει σε στείρα συνθηματολογία που στοχεύει το θυμικό και όχι τη λογική των πολιτών

Δημοσιεύτηκε στην Athens Voice 

Στόχος μου δεν είναι να γράψω ένα ακόμη άρθρο κριτικής ή υπεράσπισης του ν/σ της κ. Κεραμέως για την Ανώτατη Παιδεία. Πολλοί συνάδελφοι αρθρογράφησαν αναδεικνύοντας τα αδύνατα σημεία του ν/σ, που όντως είναι πολλά, με κυριότερο ότι «δεν κάνει καμιά σοβαρή τομή και δεν συνιστά μεταρρύθμιση» (Β. Κιντή). Πράγματι, το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης χάνει το στόχο του, που θεωρητικά είναι η δημιουργία ενός θεσμικού αντίβαρου στην εκτελεστική εξουσία του Πρύτανη/Πρυτανικού Συμβουλίου. Είναι άκρως προβληματικό ότι το ίδιο πρόσωπο θα προεδρεύει δύο διοικητικών οργάνων, εκ των οποίων το ένα, Συμβούλιο Διοίκησης, έχει εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες, ενώ το δεύτερο, Πρύτανης, εκτελεστικές αρμοδιότητες. Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δεν θα ελέγχει τον Πρύτανη, δηλαδή τον εαυτό του. Επίσης, «με τον νέο νόμο, εντείνεται η πολυδιάσπαση του ερευνητικού χώρου με την δημιουργία ενός ακόμη διαφορετικού θεσμικού πλαισίου για την έρευνα μέσα στα ΑΕΙ» (Θ. Μαχιάς).  Απαραίτητη και απολύτως θεμιτή λοιπόν η κριτική! Άλλωστε, στις δημοκρατίες  ο διάλογος, η διαφωνία, ακόμη και η σκληρή αντιπαράθεση, μεταξύ των διάφορων πολιτικών ομάδων και κομμάτων αποτελεί την ουσία της δημοκρατίας και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των πραγμάτων.  Όμως, συχνά στη χώρα μας, η αντιπαράθεση εκπίπτει σε στείρα συνθηματολογία, που στοχεύει το θυμικό  και όχι τη λογική των πολιτών.  Ιδιαίτερα στην Ανώτατη Παιδεία, οι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις προτάθηκαν, τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης με το νόμο της Μ. Γιαννάκου (2007) αντιμετώπισαν τη λυσσώδη αντίδραση πολιτικών παρατάξεων, συνδικαλιστών και των περισσότερων διοικήσεων των Πανεπιστημίων (όλων αυτών που αποκαλώ βαθύ Πανεπιστήμιο). Τρία είναι τα κύρια συνθήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα: α) η δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων καταργείται, η διοίκηση θα ασκείται από άτομα που δεν έχει εκλέξει η πανεπιστημιακή κοινότητα, β) το Πανεπιστήμιο χάνει το χαρακτήρα του, θα ελέγχεται και θα υποτάσσεται στην αγορά και στα ιδιωτικά συμφέροντα, γ) καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο και η διαφωνία αντιμετωπίζεται με την ωμή βία της αστυνομίας. Λιγότερα συχνά ακούγεται και γράφεται ότι ο νέος νόμος ενισχύει τη διαπλοκή ή ότι με βάση τον νέο νόμο οι φτωχοί φοιτητές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών γιατί θα υποχρεούνται να πληρώνουν δίδακτρα.

Ας δούμε αν όλα αυτά ευσταθούν για το ν/σ Κεραμέως. Το πανεπιστήμιο θα διοικείται από μη εκλεγμένα άτομα άρα καταργείται το αυτοδιοίκητο. Ψευδές. Σύμφωνα με το ν/σ, τα μέλη ΔΕΠ εκλέγουν τα έξι (6) εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης τα οποία με τη σειρά τους επιλέγουν 5 εξωτερικά μέλη. Το 11μελές συμβούλιο εκλέγει τον Πρύτανη από τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Που είναι το έλλειμμα δημοκρατίας; Τα μέλη ΔΕΠ χωρίς κανένα περιορισμό ή καταναγκασμό εκλέγουν έξι άτομα που αποτελούν τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου διοίκησης, ένα εκ των οποίων θα επιλεγεί Πρύτανης. Οι αντίπαλοι του νόμου πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί η άμεση εκλογή του Πρύτανη εξασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία και τα συμφέροντα του Δημόσιου Πανεπιστημίου, ενώ  η εκλογή των 6 εσωτερικών μελών από το ίδιο εκλογικό σώμα καταργεί τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο. Αν η ανησυχία είναι ειλικρινής και αφορά τον κίνδυνο συναλλαγής μεταξύ των μελών του Συμβουλίου για την εκλογή του Πρύτανη, τότε οι ανησυχούντες συνάδελφοι θα έπρεπε να ζητήσουν ο Πρύτανης να μην είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου. Έτσι, το  Συμβούλιο θα αποτελούσε θεσμικό αντίβαρο στις εκτελεστικές εξουσίες του Πρύτανη. Επίσης θα έπρεπε να χειροκροτήσουν τη συμμετοχή εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης, αφού τα άτομα αυτά δεν θα έχουν άμεσο όφελος ή βλάβη από τις οποιεσδήποτε αποφάσεις του Πρύτανη. Άλλωστε αν τα εξωτερικά μέλη είναι πανεπιστημιακοί του εξωτερικού, η μεταφορά της πείρας τους από τη λειτουργία μεγάλων ξένων πανεπιστημίων, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τα Πανεπιστήμιά μας. Όμως η πανεπιστημιακή αντιπολίτευση ζητά να μην υπάρχει Συμβούλιο, ή αν υπάρχει, να έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Διακοσμητικό δηλαδή! Η πραγματικότητα είναι ότι επιθυμία τους δεν είναι η θωράκιση του Πανεπιστημίου απέναντι σε πελατειακές πολιτικές και συναλλαγές, στόχος τους είναι το Πανεπιστήμιο να παραμείνει σε ένα αυτοαναφορικό καθεστώς λειτουργίας. Άλλωστε, οι ίδιοι άνθρωποι πολέμησαν με πολύμηνες κινητοποιήσεις το νόμο της Μ. Γιαννάκου, με κυρίαρχο αίτημα να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής των οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου, όπως αυτός ρυθμιζόταν από το νόμο 1268/1982. Και όμως ο νόμος 1268/1982 είχε δημιουργήσει ένα στρεβλό καθεστώς απόλυτης συναλλαγής για την εκλογή των διοικητικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Η αυξημένη βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου στην εκλογή των οργάνων διοίκησης (45%), και μάλιστα μέσω αντιπροσώπων, και η αυξημένη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου, είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των διοικήσεων από τις πλειοψηφούσες φοιτητικές παρατάξεις την ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και την ΔΑΠ (ΝΔ) και τον κομματικό τους φορέα. Πολύ συχνά ο Πρύτανης προερχόταν ή είχε την υποστήριξη της ΝΔ και οι αντιπρυτάνεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι ρόλοι άλλαζαν στην επόμενη Πρυτανική θητεία. Και όμως αυτό το κατ’ εξοχήν σύστημα συναλλαγής και πελατειακών σχέσεων υποστηρίχτηκε με ζήλο από όλες τις πολιτικές παρατάξεις συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ (μόνο ένα μικρό τμήμα της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν τις αλλαγές).

Το Πανεπιστήμιο χάνει το χαρακτήρα του, θα ελέγχεται και θα υποτάσσεται στην αγορά και στα ιδιωτικά συμφέροντα. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο πρέπει να μας εξηγήσουν με βάση ποιες διατάξεις του ν/σ καταλήγουν στο συμπέρασμα αυτό. Μήπως τα με δίδακτρα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση; Μα, αυτά ήδη υπάρχουν. Μήπως κίνδυνος είναι τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων; Μα, το ν/σ προβλέπει ακριβώς τα ίδια που προβλέπει ο νόμος Γαβρόγλου, τόσο για τα δίδακτρα, όσο και για τη βοήθεια σε φοιτητές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Μήπως τα βιομηχανικά διδακτορικά, διδακτορικές δηλαδή διατριβές με πιο εφαρμοσμένο χαρακτήρα που θα γίνονται σε συνεργασία με βιομηχανίες; Μα, ακόμη και το «Αριστερό» Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τον ΣΕΒ για τέτοιου τύπου διδακτορικά. Οι πολέμιοι του νόμου θα πρέπει να βρουν πειστικά επιχειρήματα. Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι με τον μπαμπούλα των ιδιωτικών συμφερόντων απειλούνταν το Πανεπιστήμιο, και λόγω της αξιολόγησης που εισήγαγε ο νόμος Γιαννάκου.  Έκτοτε, η αξιολόγηση εφαρμόζεται (ο νόμος Γαβρόγλου δεν το άλλαξε αυτό) χωρίς το Πανεπιστήμιο να έχει υποταχθεί στους νόμους της αγοράς και χωρίς να έχει χάσει το χαρακτήρα του.

Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο και η διαφωνία αντιμετωπίζεται με την ωμή βία της αστυνομίας. Η πραγματικότητα είναι ότι το Πανεπιστημιακό άσυλο ως χώρος ελεύθερης έκφρασης και χώρος όπου με ασφάλεια ζουν και εργάζονται καθηγητές και φοιτητές έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια.  Έχει καταργηθεί από τις «συλλογικότητες» που επιλέγουν ποιος μπορεί να μιλήσει ελεύθερα και ποιος όχι στον Πανεπιστημιακό χώρο. Έχει καταργηθεί όταν Πανεπιστημιακοί χώροι έχουν καταληφθεί εδώ και δεκαετίες. Έχει καταργηθεί όταν οι «συλλογικότητες» βιαιοπραγούν κατά Πρυτάνεων και Κοσμητόρων ή διαλύουν συνεδρίες της Συγκλήτου. Το ακαδημαϊκό άσυλο έχει καταργηθεί από τους ίδιους τους Πρυτάνεις που ανέχονται την παραβατικότητα και δεν κάνουν χρήση των νόμων που τους δίνουν τη δυνατότητα να καλέσουν δημόσια δύναμη για να επαναφέρει την τάξη. Το άσυλο  έχει καταργηθεί από όσους δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα, όταν «συλλογικότητες» κατεδαφίζουν με βαριοπούλες βιβλιοθήκες αλλά μόνο στην παρέμβαση της αστυνομίας. Να υπενθυμίσω ότι όλοι ξέρουμε γιατί οι σύνοδοι των Πρυτάνεων δεν γίνονται στους χώρους συνεδριάσεων των Πανεπιστημίων, αλλά σε συνεδριακές αίθουσες ξενοδοχείων. Όπως λέει η παροιμία  «ο φόβος φυλάει τα έρμα», όπου φόβος είναι οι παρεμβάσεις των «συλλογικοτήτων» και έρμα οι Πρυτάνεις.

Συμπερασματικά, τα ίδια εκφοβιστικά συνθήματα που ακούγονται τώρα για τις δειλές μεταρρυθμίσεις που εισάγει το ν/σ Κεραμέως, ακούγονταν για τους νόμους Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο νόμος Γιαννάκου και είχαν αντιμετωπιστεί με καταστροφολογικά συνθήματα, όπως η αξιολόγηση και η συμμετοχή εξωτερικών εκλεκτόρων στα εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή μελών ΔΕΠ, εφαρμόζονται χωρίς κανένας να ζητά πλέον την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση και χωρίς να έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του Πανεπιστημίου. Το ίδιο ισχύει και για την ψήφο των φοιτητών που πλέον δεν έχει μόνο περιοριστεί, όπως προέβλεπε ο νόμος Γιαννάκου, αλλά οι φοιτητές δεν έχουν καμιά συμμετοχή πλέον στην εκλογή των οργάνων διοίκησης. Ούτε και αυτό, εξ όσων γνωρίζω,  έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Η έντονη και συνθηματολογική αντίδραση στη λειτουργία των Συμβουλίων Διοίκησης σχετίζεται με την προσπάθεια του βαθέος Πανεπιστημίου να συνεχίσει τη λειτουργία του σε ένα αυτοαναφορικό πλαίσιο και όχι με μια προσπάθεια προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.  

Ο Γιώργος Θυφρονίτης είναι καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ο μόνος Έλληνας που η μουσική του ακούστηκε στο διάστημα

 


… από τους Aphrodite’s Child μέχρι μουσική για τον κινηματογράφο και το διάστημα, ο «Vangelis» υπήρξε ένας καλλιτέχνης με μοναδικό μουσικό εκτόπισμα

Λίγα ελληνικά ονόματα μπορούν να καυχιούνται ότι είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Και του Βαγγέλη Παπαθανασίου είναι ένα από αυτά. 

Σε μια καριέρα 5 δεκαετιών, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ή απλά Vangelis για το διεθνές του κοινό, πέρα από το να καταφέρει να γίνει ένας από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής, ασχολήθηκε με πολλά: από το progressive μέχρι την ορχηστρική μουσική. 

Γεννήθηκε το 1943 στον Βόλο και έκανε τις πρώτες συνθετικές του προσπάθεις ήδη από τα 4 του χρόνια. Ήταν όμως την δεκαετία του ’60 και με συγκροτήματα όπως οι Forminx και οι Aphrodite’s Child που έφτιαξε με τον Ντέμη Ρούσσο, το όχημα για τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην μουσική.

Με τους δεύτερους κυκλοφόρησε τον δίσκο «666», ένα άλμπουμ-ορόσημο για τον progressive ήχο, αλλά και το λάκτισμα για την διεθνή καριέρα. 

Ενώ αποτελούσε ακόμα μέλος των Aphrodite’s Child, άρχισε δειλά να ασχολείται και με διαφορετικά πράγματα. Η αρχή έγινε το 1970 όταν έγραψε την μουσική για μία ταινία του Χένρι Χάπιερ.

Το 1967, ο Παπαθανασίου έγραψε πρώτη φορά μουσική για την μεγάλη οθόνη και το «Vortex ή Το Πρόσωπο της Μέδουσας» του Νίκου Κούνδουρο, εγκαινιάζοντας έτσι μια μακρά πορεία του στα κινηματογραφικά soundtrack, που περιλαμβάνει αυτά του «Blade Runner», του «Alexander», του «Ελ Γκρέκο», μα φυσικά και αυτό του «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», με το οποίο απέσπασε και το Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής το 1982 -ανάμεσα στα δεκάδες βραβεία που του απονεμήθηκαν στην ζωή του. 

Ήταν τη δεκαετία του ’70 γενικότερα που διεύρυνε περισσότερο τους ορίζοντες του. Το 1973 ξεκίνησε μία επιτυχημένη συνεργασία με τον σκηνοθέτη Φρέντερικ Ροσίφ για μία σειρά ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση.

Το 1978 συνεργάστηκε με την Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ με τίτλο «Ωδές», που περιέχει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ενώ το 1986 συνεργάστηκαν ξανά στο άλμπουμ «Ραψωδίες». Αυτές δεν είναι οι μόνες φορές που οι δρόμοι τους συναντήθηκαν, μιας και το 1983 ο Παπαθανασίου έγραψε την μουσική για την παράσταση «Ηλέκτρα» που σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης και ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά. 

Φυσικά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κυκλοφόρησε και προσωπικές δουλειές μεταξύ των οποίων τα «Heaven and Hell» (1975), «Albedo 0.3» (1976), «Beaubourg» (1978), «China» (1979) αλλά και το «Spiral» (1977) για το οποίο βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο MIDEM Instrumental.

Από τις συνεργασίες του, ξεχωρίζει αυτή με τον Γιον ‘Αντερσον που διήρκησε για 4 άλμπουμ: το «Short Stories» (1978), το «The Friends of Mr Cairo» (1981), το «Private Collection» (1983) και το «Page of Life» (1991).

Το διάστημα ήταν κάτι που γοήτευσε τον μουσικό ήδη από την παιδική του ηλικία. Έτσι, πέρα από την μουσική για την αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Cosmos: A Personal Voyage» (1980) του Καρλ Σαγκάν, που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, με εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο και βραβεία Grammy στο ενεργητικό της, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έγραψε και κυριολεκτικά μουσική για το διάστημα. 

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο «Μυθωδία» στους στύλους του ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της NASA «2001: Οδύσσεια στον Άρη». 

Ήταν τότε που η γαλλική κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός παιδείας Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου. Δύο χρόνια αργότερα η NASA του απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της. Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Αμερικανικό οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα.

Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τη Rosetta

Κι αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που η NASA επέλεξε την μουσική του. Το 2013, ένα πρωτότυπο μουσικό έργο του δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει το βίντεο από την αποστολή «Ήρα (Τζούνο)». Το βίντεο απαθανατίστηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής καθ’ οδόν για το σύστημα του πλανήτη Δία.

Juno To Jupiter

Και οι μουσικές του περιπέτειες δεν σταματούν εδώ: το 1982, ο Παπαθανασίου έγραψε το μουσικό σήμα των δελτίων ειδήσων της ΕΡΤ. Το 2002 έγραψε την μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Όσο για του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ανέλαβε να γράψει την μουσική που συνόδευσε την παρουσίαση του επίσημου εμβληματος αλλά κι αυτή της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. 

Πέρα από την μουσική, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε εκφράσει και άλλες καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου, ενώ είχε εκθέσει και εικαστικά του έργα. 

πηγή: https://www.kathimerini.gr/culture/music/561867892/vaggelis-papathanasioy-o-monos-ellinas-poy-i-moysiki-toy-akoystike-sto-diastima/

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Μάνος Δανέζης


 

Τι είναι ο Άνθρωπος ;

Κάποτε με ρώτησαν «Ποιος  πιστεύεις ότι είναι ο  ρόλος του Ανθρώπου μέσα στο Σύμπαν»;

Τους απάντησα«Ο Άνθρωπος είναι το μέσο, το εργαλείο δηλαδή, που χρησιμοποιεί το Σύμπαν για να γνωρίσει τον εαυτό Του»

Μάλλον ελάχιστους ικανοποίησε  η απάντησή μου.

Προς το παρόν τουλάχιστον 

Μπολσόι και Σταβρόγκιν Christos Yiannaras | 18 Apr 2022

 

Την Πέμπτη 7 Απριλίου του 2022, σε συνεδρία ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, είχε κληθεί και παρίστατο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η παρουσία της Προέδρου είχε καίρια συμβολική σημασία: Το κοινοβουλευτικό σώμα θα δεξιωνόταν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η παρουσία της Προέδρου υπογράμμιζε τον χαρακτήρα καθολικότητας της τιμής, που το ελληνικό Κοινοβούλιο ήθελε να αποδώσει στον προσκεκλημένο.

Η υποδοχή είχε οργανωθεί, με ακρίβεια, το τελετουργικό τυπικό τηρήθηκε άψογα. Όμως ο κεκλημένος και τιμώμενος δεν ήρθε, ούτε ανακοινώθηκε η αιτία – μια, τυπική έστω, δικαιολόγηση και αίτηση συγγνώμης για την απροσδόκητη απουσία. Η εικόνα του κ. Ζελένσκι εμφανίστηκε σε μια οθόνη, τοποθετημένη στο βήμα της Βουλής, και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ελλαδικής δημοκρατίας άκουσαν τον Ουκρανό πρόεδρο να εκφωνεί το λογύδριό του. Η αμφίεσή του, ένα κοντομάνικο και χωρίς γιακά αθλητικό φανελάκι (t-shirt), δήλωνε εκείνη την επιδεικτική ανεμελιά, που μπορεί να ερμηνευθεί ως οικειότητα ή ως περιφρόνηση, χωρίς έγνοια για την ευαισθησία του δέκτη.

Υπήρχε και δεύτερη έκπληξη: Το από την οθόνη λογύδριο του Ουκρανού ηγέτη συνοδεύτηκε απρόοπτα (ως κάτι εντελώς αυτονόητο) από τις παρεμβάσεις δύο «στρατιωτών της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας», ο ένας εκ των οποίων δηλώθηκε ότι «ανήκει στο Τάγμα Αζόφ». Αν εμπιστευθούμε την πληροφόρηση που προσφέρει το Διαδίκτυο (Google), θα μάθουμε ότι «το Τάγμα Αζόφ είναι μια εθελοντική ακροδεξιά, νεοναζιστική ομάδα, εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, η οποία εδρεύει στη Μαριούπολη, στην παράκτια περιοχή της Αζοφικής θάλασσας».

Η οργανωμένη δομική πολυμορφία της Άκρας Δεξιάς, όπως και η νομοτελειακά συνακόλουθη της Άκρας Αριστεράς, συνοδεύουν, ως ιστορική αναγκαιότητα, τα φρικώδη εκτρώματα που γέννησε στους δύο τελευταίους αιώνες, και σε παγκόσμια κλίμακα, ο Ιστορικός Υλισμός – στη θεωρία και στην πράξη. Ως θεωρία, ίσως καταδικάζεται, κατά πλειοψηφία, ο Ιστορικός Υλισμός, όμως, στην πράξη, η προτεραιότητα της Οικονομίας είναι καθολικά επιβεβλημένη, αυτονομημένη από κάθε έλεγχο – «ελεύθερη αγορά». Όχι μόνο η οργάνωση και λειτουργία της συλλογικότητας, αλλά και οι αυτονόητες πρακτικές (τα «αντανακλαστικά») της ατομικής συμπεριφοράς είναι συναρτήσεις του οικονομικού παράγοντα. Οι σπουδές και το επάγγελμα, οι φιλίες και οι σχέσεις μετοχής στα κοινά, οι στόχοι της πολιτικής, του συνδικαλισμού, της «διά βίου μάθησης», όλα, είναι στόχοι απεξαρτημένοι, συνεχώς και περισσότερο, από την ατομική βούληση και τις αρετές της συνέπειας, του ταλέντου, της ελπίδας, των οραματισμών.

Όταν η απανθρωπιά απειλεί την ανθρωπότητα, το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι ο ανταγωνισμός: ποιος θα πετύχει τέτοια ισχύ επιβολής, ώστε να υποχρεώσει σε αναδίπλωση τον αντίπαλο. Το κρίσιμο κατόρθωμα είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Το τραγωδικό στοιχείο στη σύγκρουση ΝΑΤΟ και Πούτιν μοιάζει να είναι ότι και οι δύο μάλλον αγνοούν ποιο είναι το ζητούμενο στην αντιμαχία τους και τι διακυβεύεται. Οι Αμερικανοί έφτασαν στη γελοιότητα να αντιμάχονται και να απαγορεύουν τα Μπαλέτα Μπολσόι, έχοντας λησμονήσει ή αγνοώντας τους «Δαιμονισμένους». Όπως, από την άλλη, και ο Πούτιν δείχνει να μάχεται τους Νεοναζί με τη δαιμονική έπαρση του Σταβρόγκιν. Και οι δυο ολότελα ανυποψίαστοι για τις αντιφάσεις τους.

Έλληνες και Ρώσοι έχουμε το προνόμιο (ή το είχαμε για αιώνες) να μαθαίνουμε την Εκκλησία, όχι σαν ιδεολόγημα, ατομικές πεποιθήσεις, δεοντολογία συμπεριφοράς – δεν μαθαίνουμε, μετέχουμε σε τρόπο που μας χαρίζεται σαν Γιορτή. Η γλώσσα της πίστης μας είναι ποίηση, τραγούδι, εμπειρία αδελφοσύνης, κάλλος προσιτό ως κοινωνούμενη χαρά. Οι Έλληνες μάθαμε, για τέσσερις ολόκληρους αιώνες, να ζούμε, κάτω από σκλαβιά, την εμπειρική ψηλάφηση της πίστης-εμπιστοσύνης – ψηλαφητή ευφροσύνη, όχι νοητική πεποίθηση και συνταγή συμπεριφοράς. Οι Ρώσοι, άλλη ιδιοσυγκρασία, εγγύτερη στον νοησιαρχικό εγκλωβισμό-νομικισμό της ατομοκεντρικής θρησκείας.

Εδώ και μερικά χρόνια είναι φανερό ότι η ρωσική Εκκλησία έχει φιλοδοξίες απόσχισης από τον ενιαίο κορμό ενότητας της «πενταρχίας» των λεγόμενων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Βασίζεται στην πληθυσμική υπεροχή της, εξαγοράζει, με την οικονομική της υπεροχή, τη μία μετά την άλλη τις κρατικές αυτοκέφαλες, ιδεολογικά «ορθόδοξες» εθνικές Εκκλησίες. Πριν μερικούς μήνες τόλμησε και την εισπήδηση στην Αφρική, καταλύοντας προκλητικά τις δικαιοδοσίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Εχει περικόψει κάθε λειτουργικό σύμβολο αναφοράς στη συνάρτησή της με την «κατά την οικουμένην» ενότητα της Μιας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Δεν μπορεί πια να διακρίνει τη θεμελιώδη αλήθεια, ότι το εκκλησιαστικό Γεγονός δεν υποτάσσεται στη λογική της εξουσίας, αλλά στη σταυρική αυταπάρνηση που κάνει τη «δύναμη να τελειούται εν ασθενεία». Πρώτος είναι ο πάντων έσχατος, ηγούμενος, ο πάντων διάκονος. «Ανατροπή όλων των αξιών» (Umwertung aller Werte), όπως λαχταρούσε ο Νίτσε, ορίζοντας με τη δίψα του εναργέστατα τη χριστιανική «όντως αλήθεια».

Ανεπίγνωστα, κάτι ζωτικό κυοφορείται. Ασφαλώς ακριβοπληρωμένο.