Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Δίσεκτα έτη: Μια ημέρα (παράνοιας) παραπάνω

Αν παντρευτείς μέσα σε δίσεκτο έτος, ο γάμος είναι καταδικασμένος να διαλυθεί. Επίσης, θα σου καεί το λάπτοπ, ο μπαμπούλας θα μετακομίσει στην ντουλάπα σου, δεκατρείς μαύρες γάτες θα σου γρατσουνίσουν το φρεσκογυαλισμένο σου καπό και η μέλλουσα πρώην σύζυγος θα σου κολλήσει χλαμύδια – για να μην αναφέρουμε την περίπτωση που είσαι Αιγόκερως, που δεν θα προλάβεις να ζήσεις τα επόμενα γενέθλιά σου, αφού ο κόσμος θα τελειώσει. Μην απορείς, υπάρχει η σκοτεινή αλλά καθ’ όλα λογική επιστημονική εξήγηση πίσω από όλα αυτά τα φαινόμενα. Το 2012 θα έχει μια επιπλέον ημέρα. Σατανικό.
Ξημέρωσε λοιπόν 2012, και οι προληπτικοί τρέμουν να μην τους απευθυνθεί πρόταση γάμου, οι εργένηδες κάνουν πάρτι, η εκκλησία φοβάται μήπως πέσουν αναδουλειές και ξεμείνει με τις ξενέρωτες βαφτίσεις και τα μνημόσυνα και οι λογικοί αυτού του κόσμου μένουμε να παρακολουθούμε τον παραλογισμό όσων ψάχνουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο, εντοπίζοντάς τον στην 366η ημέρα του 2012.

Για όλα φταίει ο Ήλιος
…Αυτό το εγωκεντρικό, αναίσχυντο ουράνιο σώμα, που δεν προσαρμόζεται σε ένα concept το οποίο επινοήσαμε εμείς οι ίδιοι: τον ανθρώπινο χρόνο. Επειδή λοιπόν –χωρίς να μας ρωτήσει- αποφάσισε πως το ηλιακό έτος (ο χρόνος δηλαδή μιας πλήρους περιστροφής της Γης γύρω από αυτόν) θα διαρκεί 365 ημέρες συν έξι ώρες, κάθε τέσσερα χρόνια θα χανόταν μία ημέρα από τα ημερολόγια. Γι’ αυτό, κάποιος κάπου κάποτε –συγκεκριμένα ο Ιούλιος Καίσαρας- σκέφτηκε να προσθέτουμε μία επιπλέον ημέρα κάθε τετραετία.

Ένας Πάπας διάνθισε την ιδέα κάπου στον Μεσαίωνα, προτείνοντας να προστίθεται μία ημέρα σε κάθε έτος που διαιρείται με το τέσσερα, αλλά και με το 400. Κάπως έτσι, προκύπτει το απλούστατο παρακάτω σκεπτικό υπολογισμού ενός δίσεκτου έτους:
1.Ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιης διαίρεσης του έτους με το 4. Αν είναι μηδέν ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιης διαίρεσης του έτους με το 100. Αν αυτό το υπόλοιπο είναι διαφορετικό του μηδενός τότε το έτος είναι δίσεκτο.
2.Αν από τον έλεγχο 1 δεν προκύψει ότι το έτος είναι δίσεκτο ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιης διαίρεσης του έτους με το 400. Αν είναι μηδέν τότε το έτος είναι δίσεκτο, άσχετα από το αποτέλεσμα του ελέγχου 1.
Ή ακόμη πιο απλά, μπορούμε να υπολογίσουμε αν ένα έτος είναι δίσεκτο με τον εξής αλγόριθμο - ψευδοκώδικα:
«ΑΝ ΕΤΟΣ MOD 400 == 0 ΤΟΤΕ
είναιΔίσεκτο
ΑΛΛΙΩΣ ΑΝ ΕΤΟΣ MOD 100 == 0 ΤΟΤΕ
όχιΔίσεκτο
ΑΛΛΙΩΣ ΑΝ ΕΤΟΣ MOD 4 == 0 ΤΟΤΕ
είναιΔίσεκτο
ΑΛΛΙΩΣ
όχιΔίσεκτο
ΤΕΛΟΣ_ΑΝ»
Ή απλώς μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικά την ζωή μας, γνωρίζοντας πως τα ημερολόγια είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, γι’ αυτό και μπορούν να ανασκευάζονται κατά βούληση –δική μας και όχι κάποιας διαβολικής δύναμης που βγαίνει παγανιά με το δρεπάνι κάθε χρονιά στην οποία έχει προγραμματιστεί Ολυμπιάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου