Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ

Δύο βασικές αιτίες για τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα, αναφέρει σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα, ο Έλληνας συγγραφέας, Νίκος Δήμου, αφενός την , ως σημαντικό ιδίωμα του ελληνικού χαρακτήρα - δηλαδή η διάθεση του να έχει κανείς τα πάντα, να απολαμβάνει τα πάντα, χωρίς να σκέφτεται αν είναι εφικτά - και αφετέρου το γεγονός ότι οι Έλληνες λειτουργούν με , γι αυτό και...
είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Στη συνέντευξή του -με την ευκαιρία της κυκλοφορίας τώρα στα γερμανικά του βιβλίου του με τίτλο , 37 χρόνια μετά τη πρώτη δημοσίευσή του- ο Νίκος Δήμου τονίζει πως ο Έλληνας είναι πιο δυστυχισμένος από τους περισσότερους άλλους ανθρώπους, γιατί για αυτόν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας, αρκεί να σκεφτεί κανείς το χάσμα μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος των Ελλήνων και της σημερινής εξαθλίωσης.
Ο ίδιος σημειώνει, πως το γεγονός ότι η τωρινή κυκλοφορία του βιβλίου στα γερμανικά γίνεται τέσσερις δεκαετίες από την πρώτη κυκλοφορία στα ελληνικά και με αφορμή την κρίση, σίγουρα θα καταγγελθεί ότι προσπαθεί να επωφεληθεί από την κρίση, τονίζει όμως ότι το βιβλίο του δεν είναι ανθελληνικό, αντιθέτως έχει γραφεί από αγάπη για την Ελλάδα.
Συγχρόνως θεωρεί πως το βιβλίο θα λειτουργήσει ως , που θα εξηγήσει στους φίλους και τους εχθρούς της Ελλάδας τον δύσκολο και αντιφατικό χαρακτήρα του Έλληνα, ενώ παρατηρεί ότι το βάρος της αρχαίας κληρονομιάς αλλά και η σύγκριση με την Ευρώπη, ευθύνονται ως ένα βαθμό για το σύμπλεγμα κατωτερότητας του Έλληνα.
Προσθέτει δε, πως όταν ο Έλληνας κάνει λόγο για την αποκλείει αυτόματα την Ελλάδα, ενώ όταν ένας ξένος μιλάει για την Ευρώπη είναι αδιανόητο για τους Έλληνες να μην συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.
Ο Έλληνας συγγραφέας εκφράζει στη συνέντευξη τις ανησυχίες του για την εγκατάλειψη της χώρας και τη μετανάστευση πολλών νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά, ενώ χαρακτηρίζει ως το να θέλει κανείς να παραμείνει στην Ελλάδα και να κινήσει κάτι, ενώ ο ίδιος δεν φαίνεται να αποκλείει πως οι οδομαχίες στην Αθήνα, προμηνύουν μια κοινωνική έκρηξη.
Ο Έλληνας συγγραφέας θεωρεί πως οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται βαθύτερα, ισχυριζόμενος πως στα χρόνια της Μεταπολίτευσης η Αριστερά καλλιέργησε ένα είδος επαναστατικής , , η οποία εξαπλώθηκε στην κοινωνία, ενώ αναφέρει ότι τα κόμματα κερδίζουν έδαφος, επειδή είναι κατά του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, αλλά και κατά της Ευρώπης.
Επιτίθεται στη συνέχεια κατά της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας πως έκανε τα πάντα λάθος και μια τέτοια απαράδεκτη πολιτική θεώρηση δεν έχει προϋπάρξει, ενώ, προβλέποντας μια εκλογική νίκη του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνει ότι δεν τον εκτιμά ιδιαιτέρως, όμως αυτός, όπως λέει, έχει συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική του της πλήρους άρνησης, δεν οδηγεί πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου